Verbeke Andre

De Cauwer Victor

Waasmunster.

 

Beschouwden we hem tot vorig jaar nog als “de coming men” in het Wase Halve fond, dan kunnen we nu met gerust

 

gemoed zeggen dat zijn opmars niet meer te stuiten valt. Wij zijn niet gewoon om tweemaal bij dezelfde duivenmelker te gaan, maar dit konden we toch niet overslaan. Al van in het begin van het seizoen fietst hij van de ene topprestatie naar de andere. Verantwoordelijk voor die prestaties zijn hoofdzakelijk “De Contador” en de “De Muis” en zij stammen voornamelijk voort uit de toprassen van Kees Bosua, Maes-Stevens en Gust Jansen. Vorig jaar won hij met die “Contador “ de gouden ring bij de oude duiven Halve Fond en de Bingo Halve Fond. De broer van zijn vader ”De Muis”(nu jaarling) gaat gewoon dezelfde weg op en we kunnen nu al met enige zekerheid zeggen dat ze zowel voor de gouden ringen als de Provinciale asduiven hoog gaan scoren. Tijd om nog eens op bezoek te gaan.

 

Gaat al je vrije tijd naar de duiven?

 

“Voor 90 percent “, zegt hij. Ik ben ook nog Voorzitter van het Centraal Hafo verbond en Voorzitter van duivenmaatschappij “Ons Genoegen” te Elversele en daar kruipt het jaar rond veel tijd in. Je hebt niets voor niets in het leven en dat geldt ook in de duivensport… Dus ik ben sowieso een aantal uur per dag bezig met het verzorgen van de duiven. Dus veel schiet er niet over.

 

Hoe ga je om met voeding? Vast patroon of ga je af op je gevoel?

 

“Vast patroon”, zegt hij. De duiven reageren er goed op. Alleen bij thuiskomst van een zware of minder zware vlucht wil ik mij al eens aanpassen. De mengelingen van Van Robaeys maken hier de dienst uit. Van zaterdag tot maandag is dat ¾ kwart zuivering en ¼ kwart vlucht. Van maandag tot woensdag is dat ½ zuivering en ½ vlucht. Van woensdag tot vrijdag is dat Van Robaeys nr.12. Als bijproducten: sedochol, appelazijn, vitamineral, grit en zelf gemaakte kruidenthee.

 

Men zegt dat het op natuurlijke basis ook zou gaan. Hoe doe jij het?

 

Hoe je het draait of keert duiven en sporters zijn niet gemaakt om met veel medicatie in topvorm te geraken. Training en voeding zijn veel belangrijker. Natuurlijk kun je niet zonder maar ik probeer het met een minimum aan medicatie. Uiteraard de verplichte inentingen tegen paramyxo en een enting tegen pokken. Voor het seizoen en kweek is er steeds een onderzoek bij dierenarts Dr. D. Maes uit Kemzeke. Ook als de trainingen of wedstrijd prestaties verminderen volgt een onderzoek bij de dierenarts. Je moet bij de pinken blijven.

 

Speel je alleen met weduwnaars?

 

Ja ,omdat ik veel meer controle heb over mijn duiven. Alleen bij de jonge duiven speel ik met duivinnen en meestal dan op de snelheid. Ook met mijn jonge doffers speel ik op weduwschap, zij zijn gepaard met oude duivinnen. Het moet overzichtelijk blijven.

 

 

Motivatie.

 

Iedere weduwnaar krijgt zijn duivin te zien zonder te treden. Wie zijn duiven over motiveert komt al eens bedrogen uit en dan zijn ze misschien de draad wel kwijt. Goeie duiven komen niet alleen voor hun duivin naar huis maar ook voor hun territorium. Gezonde motivatie, dat wel.

 

Trainen.

 

Trainen is zeer belangrijk. Scherp trainen is gelijk aan goeie conditie. Dagelijks trainen mijn duiven 2x drie kwart uur en dat doen ze zonder problemen.

 

Hygiëne.

 

Ik ben geen poetsvrouw. Dagelijks was ik wel mijn drinkpotten uit en ieder hok wordt gekuist .Zelf hou ik van orde en netheid. Ieder zijn meug, maar bij moet het proper zijn.

 

Versterking.

 

Versterken is een doel op zich. Ieder jaar ga ik naar een liefst totale verkoping, daar probeer ik iets gericht aan te kopen met het gedacht dat stil staan achteruit gaan is.

 

Superjaar?

 

“Dit is een superjaar”, zegt Andre zonder verpinken. Ze hebben een goeie winter achter de rug. 3x per week wordt er in de winter getraind. Ze moeten in een bepaalde conditie blijven. Goeie winterconditie is de maatstaf voor de zomer.

 

Hubert

 

 

Beperkte hokaccomidatie maar ruimte genoeg.

 

Proin a lacus sit amiet augue rentumila eget quam sitamet dolor aliquet tempor meradiet lacus osuere porttitor, magna onadimentum risus olestie mattis felisa leo eget. Maeicens euismod mollis nulla amieta bendumi njullae viverra. Lorem ipsum mattisa conadimentum porttitor. Lacus osugiere portatitora magina condientum risus olestie mattisa felirasa leo eget maecens euismod.

" De Contador "

 

Vloog in het seizoen 2012 & 2013 echt een super palmares bij elkaar, ongelooflijk wat sommige duiven in hun mars hebben. In 2012 winnaar van de GOUDEN RING WAASLAND op de Hafo, opnieuw bevestigen in 2013 met de BRONZEN RING. Eveneens uitgeroepen tot SUPER CRACK BRICON HAFO wAASLAND; Contador is een kleinzoon van Sjhonny x Linda het basiskoppel waar de succestrein van Andre mee begonnen is.

Het Begin

 

André is opgegroeid tussen duivenmelkers. Grootvader…vader…nonkels…het waren allemaal duivenmelkers. Hij had dus al heel wat bagage mee toen hij in 1976 voor eigen rekening begon te spelen in Waasmunster. Gehuwd en gebouwd, met natuurlijk duiven hokken in den hof. De eerste rassen kwamen van vader, Kamiel de Prekel uit Bornem - die had super goeie oude duiven- en van Jef Dhaen uit Elversele - die had Mariman-duiven onder de pannen. Hij gooide al direct hoge ogen met driemaal achtereen de eerste serie met jonge duiven te winnen. In 1987 leerde hij Cesar Peelman uit Baasrode kennen en die speelde eerste prijzen alsof het niets was. Onderling gekruist met duiven van De Rijck-van Bruysel uit Temse, Ward de Wolf uit Tielrode, Marc Burms uit Lokeren en Bulteel uit Sinaai. Dat gaf de kolonie een ferme opstoot. Nu nog zitten er duiven van Ward en Marc in zijn basisras. Ook bij Walter Vercauteren uit Belsele, Jef van Mieghem uit Haasdonk, Hendrik Thierens uit Sint-Niklaas, Roger Thierens uit Elversele en Van Boxelaer-Rooms werd nog wat gehaald. We zitten in 2005.Het ging goed,zeer goed zelfs maar het was niet genoeg. Op verkopingen van Kees Bosua ging hij eind 2005-2007 en 2008 een kleinzoon halen van de Figo (1e nationaal Bourges). Een zoon van de kleine Mario en een dochter van de Paninni. In 2006 ging hij op de totale verkoping van Maes-Stevens uit Beerse-2 dochters halen uit de Zorba .Onderling en gekruist met het beste van hem gaf dat een enorme boost aan zijn duivenbestand

Copyright © All Rights Reserved