vercauteren walter

De Cauwer Victor

WALTER VERCAUTEREN: ALGEMEEN KAMPIOEN CENTRAAL HAFOVERBOND WAASLAND.

 

 

 

 

 

 

Belsele-Puivelde.

 

Met een 1ste bij de oude…1ste bij de jaarlingen en een 8ste plaats bij de

ongen kroont Walter Vercauteren zich tot Algemeen kampioen in het Centraal Hafo Verbond 2013 , een verbond met zeven lokalen. Daarbij komt nog dat hij de 1ste asduif wint bij de oude en de 3 eerste asduiven bij de jaarlingen. Dat hoeft eigenlijk niemand te verwonderen, want Walter is een begrip in het Wase duivenmelkersmilieu. Dus voorstellen is overbodig. Als je Walter ziet, komt hij heel rustig over maar wanneer je met Walter spreekt komt de passie en de gedrevenheid naar boven. HET kenmerk van de kampioenen en je voelt het… met hem kan je ook uren praten over de duivensport. In de loop van de jaren heeft hij dan ook al het een en het ander vergaard. Buiten een resem kampioenschappen… eerste prijzen…zilveren ringen…blijven hem toch een paar prestaties bij zoals winst op Bourges en winst op Argenton, dit in het ijzersterke lokaal in Sint-Gillis Waas waar ze dit jaar de ene na de andere Provinciale zege wonnen. Het winnen van dit kampioenschap is natuurlijk de kers op de taart en wil niets anders zeggen dat je dit jaar gewoon de beste duivenmelker bent geweest in de regio Waasland op de halve fond. Hoe doet hij het? We gaan eens luisteren.

 

 

GAAT ALLE VRIJE TIJD NAAR DE DUIVENSPORT?

 

“Wie de dag van vandaag duivensport wil beoefenen op een degelijk niveau moet alle dagen een paar uur bezig zijn met de duiven”, zegt Walter. Het is mijn hoofdhobby geworden. Ik heb ook veel werk in de tuin en dan nog speelt in mijn hoofd …de duiven. ”Het is een passie en ben er fanatiek mee bezig”, zegt hij. Niet alle vrije tijd gaat naar de duiven maar toch veel.

 

 

HOE GA JE OM MET VOEDING? VAST PATROON OF OP HET GEVOEL?

 

Een enorm punt in de duivensport vindt Walter. Ik doe het met een vast patroon en heb veel geleerd uit de voedingswijze van Jo Van Goethem uit De Klinge. Mijn mengeling ziet er als volgt uit…45% zelf gekweekte mais…20% dieet Paloma…20% luikse…10% tarwe…3% snoep…2% lijnzaad. Altijd dezelfde voeding van moment dat ze thuiskomen tot ze terug in de mand gaan. Van opvoederen is geen sprake. Als ze thuis komen zit er elektrolyten in het drinken en verder gebruik ik omega-3 van Blubke…een teentje look en 2x per week een schepje melkpoeder en… niet te vergeten zelf gemaakte thee waarvan Walter beweert dat hij daardoor geen last meer heeft van tricho.

 

 

OP NATUURLIJKE WIJZE ZOU HET OOK GAAN. HOE DOE JIJ HET?

 

Eindelijk hebben we iemand gevonden die wel gelooft in natuurlijke producten…of toch zoveel mogelijk.” Mijn eigen gebrouwde thee laat me toe te zeggen dat ik verlost ben van tricho”, zegt Walter. En aangezien tricho de moeder is van alle ziekten zit hij hier al een streep voor. Bewijs? Ik laat mijn duiven nakijken voor de start van het duivenseizoen. Al jaren geen tricho en ook de koppen zitten op die moment zuiver. Alleen doe ik wel na de eerste 4 vluchten een doorgedreven kuur tegen de koppen met soludox en een druppeltje clinigel in de ogen is ook niet veraf. Dat is het voor een gans jaar. Wie interesse heeft om te weten wat erin die thee zit ,ge moogt het hem altijd vragen.

 

 

SPEEL JE ALLEEN MET WEDUWNAARS?

 

“Ik speel het klassieke weduwschap omdat het gemakkelijk is” zegt Walter maar toch kriebelt het om met duivinnen te spelen. Verleden jaar met jonge duivinnen eens geprobeerd en dat viel goed mee, dit jaar viel het tegen. Voor volgend jaar met de jonge duiven ben ik zinnens om de jonge kopers op weduwschap te spelen en met de jonge duivinnen op nest. Oudere duivinnen worden niet gespeeld. We zullen zien.

 

 

RIJDT JE NOG MET DUIVEN ALS ZE GELEERD ZIJN.

 

Met mijn weduwnaars eens ze goed vertrokken zijn wordt niet meer gereden. Voor jonge duiven vind ik het meer een noodzaak. Ik ben van plan om volgend jaar met jonge duivinnen te spelen op nest en dan ga (moet)ik er werk van maken. Trouwens ik hoor meer en meer rondom mij dat er meer wordt gereden met duiven dan vroeger .

 

 

 

 

MOTIVATIE.

 

Ik laat steeds de duivin zien en dit gedurende een kwartiertje. Dat er” getrapt” wordt, is niet zo erg. Ik heb het meer begrepen op het verdedigen van het territorium bvb een bak openen in het hok waar ze dan allemaal gelijk zich meester willen van maken.

 

 

TRAINEN.

 

Jazeker, zoals bij iedere duivenmelker heb ik ook graag dat mijn duiven goed trainen. Het is een waardemeter naar het weekend toe. Mijn duiven trainen 2x daags gedurende 20 minuten. Dat is voor mij oké. In het begin van het seizoen gebruik ik wel eens de vlag wanneer het echt nog niet wilt vlotten.

 

 

VIND JE HYGIENE BELANGRIJK?

 

Neen, ik speel de droge mestmethode. De eerste keer dat ik mijn hok afkuis is na het seizoen. Zeker met jonge duiven die op nest zitten, zal ik nooit hun bak uitkuisen. En hier een gratis tip…ze ervaren dat als “hun nest uittrekken”, beweert Walter. Aangezien de resultaten er zijn, zie ik geen enkel reden om te veranderen.

 

 

SELECTEER JE STRENG?

 

“Eigenlijk niet”, zegt hij. Ik kan moeilijk duiven wegdoen. Soms steek ik er tien in een mand en uiteindelijk gaan er maar vijf weg. Ik zie te graag dieren.

 

 

KIJK JE STEEDS UIT NAAR VERSTERKING?

 

Ik probeer de lat ieder jaar iets hoger te leggen en kijk gericht uit naar versterking, maar het is niet simpel als je ziet welke zotte bedragen er wordt gegeven aan duiven.

 

 

RASSEN.

 

Het basis ras komt van Gaston Hendrickx uit Sint-Niklaas. Verder nog Marcel De Maere (Belsele-Puivelde)…Mathieu de Maesschalck (Eksaarde) en René Rollier (Sint-Niklaas).

 

 

Bedankt Walter en nog veel succes gewenst.

 

 

Hubert.

 

Copyright © All Rights Reserved