“ ANDRE VERBEKE “

 

EERSTE PRIJZEN FESTIVAL

 

Waasmunster - In 2007 … 17 eerste prijzen. In 2008…18 eerste prijzen. In2009…15 eerste prijzen. Zegge en schrijve 50 eerste prijzen in 3 seizoenen. Dan mag men wel spreken van een eerste prijzenfestival. Dat gaat niet vanzelf natuurlijk. Wel een jarenlang zoeken naar betere EN snellere duiven. Met de inbreng van de Bosua en de Maes-Stevens duiven zijn de eerste prijzen met een serieuze ruk de hoogte in gegaan. Voorlopig doet hij dat nog allemaal op Quievrain en Noyon. Maar de halve fond wenkt. In 2009 ging hij al eens proberen met jaarlingen in het prestigieuze centraal Hafo-verbond. Met als resultaat een 5de plaats in de gouden ringen halve fond oude.

 

BEGIN

André is opgegroeid tussen duivenmelkers. Grootvader…vader…nonkels…het waren allemaal duivenmelkers. Hij had dus al heel wat bagage mee toen hij in 1976 voor eigen rekening begon  te spelen in Waasmunster. Gehuwd en gebouwd, met natuurlijk duiven hokken in den hof. De eerste rassen kwamen van vader, Kamiel de Prekel uit Bornem - die had super goeie oude duiven-  en van Jef Dhaen uit Elversele - die had Mariman-duiven onder de pannen. Hij gooide al direct hoge ogen met driemaal achtereen de eerste serie met jonge duiven te winnen. In 1987 leerde hij Cesar Peelman uit Baasrode kennen en die speelde eerste prijzen alsof het niets was. Onderling gekruist met duiven van De Rijck-van Bruysel uit Temse, Ward de Wolf uit Tielrode, Marc Burms uit Lokeren en Bulteel uit Sinaai. Dat gaf de kolonie een ferme opstoot. Nu nog zitten er duiven  van Ward en Marc  in zijn basisras. Ook bij Walter Vercauteren uit Belsele, Jef van Mieghem uit Haasdonk, Hendrik Thierens uit Sint-Niklaas, Roger Thierens uit Elversele en Van Boxelaer-Rooms werd nog wat gehaald. We zitten in 2005.Het ging goed,zeer goed zelfs maar het was niet genoeg. Op verkopingen van Kees Bosua ging hij  eind 2005-2007 en 2008 een kleinzoon halen van de Figo (1e nationaal Bourges). Een zoon van de kleine Mario en een dochter van de Paninni. In 2006 ging hij op de totale verkoping van Maes-Stevens uit Beerse-2 dochters halen uit de Zorba .Onderling en gekruist met het beste van hem gaf dat een enorme boost aan zijn duivenbestand.

 

WEDUWNAARS

André heeft  15 koppel kwekers,24 weduwnaars en er worden 80 jonge duiven geringd.16 van de 24 weduwnaars doen aan winterkweek. De andere 8 zijn voor de halve fond en gaan in de ren. Zij mogen 3 dagen broeden in februari. Voor Quievrain en Noyon heeft hij dus 16 vliegers,die netjes klaar gestoomd worden vanaf begin maart. Half maart zit alles leeg want er wordt niet doorgebroed. De 8 voor de halve fond juist hetzelfde,maar een maand later. Ze trainen tweemaal per dag ongeveer een half uur à drie kwartier. Ze trainen allemaal samen. Tegen 28 maart -1e vlucht Quievrain en begin april 1e vlucht Noyon- hebben ze 4 oefenvluchtjes  in de vleugels. De duivinnen worden altijd getoond maar er wordt onder geen enkel beding getrapt. Dat gaat als volgt. De duivinnen worden vanuit de ren losgelaten en de duivers worden half bak gezet. Duivinnen komen binnen,gaan eventjes bij duiver die onmiddellijk worden  ingemand. De halve fond duiven worden  ’t vrijdags in gemand als de andere aan het trainen zijn. Daar wordt de duivin van op het hok getoond,maar er wordt ook niet getrapt. In het begin van het seizoen worden de duivinnen bij thuiskomst snel weg genomen. Dat wordt alsmaar langer naar einde seizoen toe. Zo wordt gespeeld tot einde kampioenschappen,daarna mogen ze een nestje bouwen en uitrusten.

 

 

 

VOEDING EN MEDISCH

De voeding bestaat er in dat ze bij thuiskomst 2/3 zuivering en 1/3 sport krijgen en in de drinkbak thee van Herbots met glucose. Van maandag tot woensdagmorgen hetzelfde eten als zondag. Van woensdagavond tot vrijdagavond eerst 2/3 sport overgaand op vrijdag volle bak sport. In de drinkbak maandag en dinsdag twee dagen Sedochol. Woensdag zuiver water. Donderdag en vrijdag vitaminen. Zaterdag thee met glucose. Bij de halve fond vliegers schuift alles een dagje naar voor. De duiven worden allemaal  individueel gevoederd en te drinken gegeven. Medisch wordt er kort op de bal gespeeld. Voor het kweken en het spelen wordt altijd naar de dierenarts gegaan en gecontroleerd op alle duivenziekten. Ook in het seizoen wordt er regelmatig  op controle gegaan. Daar wordt afgesproken wat en wanneer er iets wordt gegeven.

 

JONGE DUIVEN

Ongeveer 80 jonge duiven zitten verdeeld op 3 hokken. De 1ste  ronde van de kwekers  en de overblijvenden van de weduwnaars -er worden ongeveer 12 bons gegeven- gaan eerst te samen op een hok. Als ze naar mekaar beginnen te lonken, worden ze gescheiden. De duivertjes worden gespeeld op Quievrain. Begin mei krijgen ze een oude duivin en mogen een dag of 5 broeden .Tegen eind mei beginnen de eerste vluchten van Quievrain en zitten ze klaar. Begin augustus mogen ze een nestje bouwen,worden nog een paar keer gespeeld en nadien kunnen ze rustig uitruien. De duivinnetjes uit de 1ste  ronde  vliegen de halve fond. Eigenlijk meer om te zien  uit welke rassen de betere  komen. Zij krijgen een  uur voor vertrek een oude koper te zien, meer op drift dus. De 2de  ronde van de kwekers is voor Noyon. Zij worden op de schuifdeur gespeeld. In augustus hebben ze een nestje en worden verder op de einde seizoensvluchten gespeeld. Verduisteren is er niet echt bij,wel gaan iedere dag na het eten de gordijntjes naar beneden. Zo bewaart hij de rust op de hokken. Aangezien hij op drie fronten speelt wordt het opleren gedaan in fasen. Voor ze in Quievrain zitten  zijn ze een keer of acht weg gevoerd. Dat gaat van begin 5 km stelselmatig tot 40 km. De voeding gaat ongeveer hetzelfde als bij de oude. Medisch de noodzakelijke inentingen,voor het spelen naar de dierenarts en tijdens het spelen regelmatige controle. André zegt: ”Het is niet makkelijk om een juiste uitleg te geven over de verzorging van duiven. Het is toch altijd wat aanvoelen en aanpassen aan de omstandigheden. Het is moeilijk om alles in vaste regeltjes te gieten.”

 

PALMARES 2009

GOUDEN RINGEN WAASLAND

1ste plaats Bingo met Jaarse Noyon / 4de plaats met Oude Noyon

Met Jil (4239318/08) Vader: Bosua uit lijn Figo. Moeder: Maes-Stevens.

1ste346d…2de198d…2de168d…3de138d…3de110d…1ste66d…10de133d….enz…..

9de plaats jonge duiven Quievrain met Jesta (4212403/09).Vader en moeder zelfde als hierboven.

1ste549d…6de565d…8ste536d…7de234d…25ste806d…40ste670d…41ste591d.enz…..

5de plaats halve fond Oude (4239341/08).Vader: Bosua uit lijn kleine Mario. Moeder: Marc Burms

KAMPIOENSCHAPPEN 2009 VERBOND HAMELGREM____HAMME – ELVERSELE – GREMBERGEN

 

QUIEVRAIN.

4de kampioen oude 1ste en 2de get.

1ste kampioen jaarse 1ste en 2de get. : Asduif jaarse

1ste kampioen  jonge 1ste en 2de get. : Asduif jonge

NOYON

2de kampioen oude 1ste en 2de get. : Asduif oude

2de kampioen jaarse 1ste en 2de get.: Asduif jaarse

3de kampioen jonge 1ste en 2de get.

HAFO-ONS GENOEGEN-ELVERSELE

5de kampioen oude 1ste en 2de get.

5de kampioen jaarse 1ste en 2de get.

 

Bedankt André en veel succes gewenst in 2010.

Hubert